Forum voor Democratie is verkozen tot de grootste partij in de Provinciale Staten en Eerste Kamerverkiezingen. Met verbijstering zagen wij gevestigde politieke partijen felicitaties uitdelen aan FvD voorman Thierry Baudet. Nog voor de uitslag definitief was, buitelden landelijke fractievoorzitters over elkaar heen om nieuwe coalities te vormen en raakvlakken met de grote overwinnaar te vinden.

VVD lijkt zelfs enthousiast naar een samenwerking uit te kijken met FvD, terwijl die laatste extreemrechtse samenzweringstheorieën over omvolking, homeopathische verdunning en een illusie van superioriteit van het “het blanke ras” blijft verkondigen. BIJ1 bedankt hartelijk voor het uitbrengen van felicitaties. Als fascisme wint valt er niets te vieren.

De winst van GroenLinks in verschillende provincies, waaronder Noord-Holland doet ons goed. We willen wel onze felicitaties uitspreken aan GroenLinks, zij laten zien dat steeds meer mensen groene politiek omarmen, maar ook aan Denk voor het behalen van een zetel in Noord- en Zuid-Holland. Representatie is belangrijk en BIJ1 weet als geen ander hoe groot de uitdaging is, een arena te betreden die niet openstaat voor nieuwe perspectieven.

Vandaag is de internationale dag tegen racisme en discriminatie. Vandaag maken we gezamenlijk een vuist tegen racisme, xenofobie, afrofobie, islamofobie en elke andere vorm van discriminatie. Opdat wij nooit vergeten hoe fataal de gevolgen hiervan kunnen zijn, dient onze fractie in Amsterdam een initiatiefvoorstel in voor een gedenksteen ter nagedachtenis aan de 15-jarige Kerwin Lucas, bekend als Kerwin Duinmeijer.

Hij werd in 1983 in de nacht van 20 augustus neergestoken door een extreem rechtse skinhead die onder andere “100% white” op zijn arm had laten tatoeëren. Vervolgens weigerden maar liefst twee verschillende taxichauffeurs hem naar het ziekenhuis te vervoeren en liet de politie hem minutenlang aan zijn lot over, terwijl ze op zoek ging naar de dader. Toen hij uiteindelijk in het ziekenhuis kwam, mocht de hulp niet meer baten.

Kerwin stierf vroeg in de ochtend aan bloedverlies.

De tragische dood van Kerwin is tastbare bewijs van de gevaren van extreem rechts geweld en racisme. Daarom is BIJ1 aanstaande zaterdag 23 maart nadrukkelijk aanwezig bij de grote antiracisme demonstratie in Amsterdam. Juist in deze tijden, waar een schaamteloos neo-fascistisch geluid een prominente plek heeft verworven binnen onze politieke instituties is het belangrijker dan ooit, om samen een vuist te maken tegen onderdrukking en uitsluiting. Want alledaags racisme wordt gevoed door institutioneel en politiek racisme.

Uit statistiek blijkt dat 1 op de 5 Nederlanders op FvD heeft gestemd. Xenofobie, racisme en haat zijn genormaliseerd met dank aan politiek en media

Voor BIJ1 betekent dit dat we onze opdracht om te strijden voor een samenleving waar een gedeeld verlangen naar solidariteit, rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid centraal staan, strijdvaardig zullen blijven uitvoeren. Met respect voor onze verschillen, maar met focus op wat ons bindt.

Dat is het Nederland dat wij voorstaan. Dat is BIJ1.

BIJ1-kleurenbalk