Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BIJ1 presenteert revolutionaire kieslijst en programma


31-10-2020

De algemene ledenvergadering van BIJ1 op zaterdag 31 oktober zit erop. Met elkaar stelden wij de kieslijst en het programma vast. Achter de schermen gaan wij de komende week alle laatste wijzigingen in het programma verwerken. Daarna is het op 14 november hier te lezen, downloaden of beluisteren! De kandidaten vind je hier!

Wij zijn ontzettend blij met en trots op dit programma en deze lijst, waarmee de voorzet wordt gegeven voor een revolutionaire en radicaal sociale samenleving, waarin niemand achter blijft.

BIJ1 presenteert radicaal en revolutionair partijprogramma

BIJ1 heeft zaterdag officieel het partijprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 vastgesteld. Dit partijprogramma is nóg radicaler dan het programma van vier jaar geleden. Ook maakte partijleider Sylvana Simons bekend dat zij de Amsterdamse gemeenteraad verlaat om zich volledig te richten op de landelijke campagne.

Met deze stap gaat er volledig voor om van Nederland een radicaal inclusieve samenleving maken. Dit gaat ze doen door het meest linkse, groene en inclusieve programma van Nederland de Tweede Kamer in te brengen!

“BIJ1 is bijna vier jaar geleden opgericht om in de landelijke politiek een plek aan tafel op te eisen. Dat moment is nu! En ik wil me daar volledig op focussen.”

Sylvana Simons

Het meest linkse, groene en inclusieve programma

In het partijprogramma pleit BIJ1 voor breed onafhankelijk onderzoek naar racisme binnen overheidsinstanties op alle niveaus. Tevens is er speciale aandacht voor dekolonisatie van de relaties met het Caribisch deel van het koninkrijk. De partij wil het minimumloon direct verhogen naar 14 euro per uur en al in 2030 100% reductie van broeikasgassen ten opzichte van 1990.

“Ons programma is uniek. Het meest linkse, groene en inclusieve programma van Nederland. Voor meer zekerheid, zeggenschap en zelfbeschikking. Met als basis radicale gelijkwaardigheid, economische rechtvaardigheid en internationale solidariteit.”

Sylvana Simons

De partij wil daarnaast zorgverzekeraars vervangen door een Nationaal Zorgfonds en meer sectoren, zoals het openbaar vervoer, uit private handen halen. De winst-, vermogens- en erfbelasting voor hoge inkomens moet omhoog en ook pleit de partij voor een coronataks van 5% voor de allerrijksten.

Kandidaat Rebekka Timmer, tevens lid van de programmacommissie, is trots:

“We hebben het programma geschreven samen met vele activisten, belangengroepen en experts. In tegenstelling tot veel andere partijen willen we niet op korte termijn scoren, maar gaan we voor systeemverandering op de lange termijn.”

Rebekka Timmer

BIJ1 gaat de campagne in met meest representatieve kandidatenlijst

BIJ1 heeft zaterdag officieel haar kandidatenlijst vastgesteld voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. BIJ1 gaat de verkiezingscampagne in met een mix aan bekende namen én nieuwe talenten. Samen geven zij een gezicht aan een van de  kernwaarden van de partij: ‘radicale gelijkwaardigheid’.

Sylvana Simons heeft van de leden het vertrouwen gekregen om lijsttrekker te worden voor BIJ1 bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. Ze gaat de verkiezingen in met kunstenaar Quinsy Gario als running mate. Op de derde plek staat Rebekka Timmer, die eerder in Hilversum één van de jongste raadsleden van Nederland was.

“Bij BIJ1 zeggen we altijd: wij praten niet over mensen, wij beslissen met mensen. Wij laten mensen voor zichzelf spreken. En deze lijst, die spreekt voor zich!”

Quinsy Gario

We maken ook kennis met nieuw politiek talent. Op plek vier staat anti-validisme activist Jeanette Chedda en jongerenwerker Daryll Ricardo Landbrug staat op de vijfde plek. In totaal bestaat de kandidatenlijst van BIJ1 uit 18 personen met lijstduwers als professor Gloria Wekker, schrijfster Anousha Nzume en actrice Romana Vrede.

Sylvana Simons is erg enthousiast over deze complete lijst met potentiële Tweede Kamerleden.

“Op ons stemformulier staan mensen die Nederland vertegenwoordigen maar zelden de kans krijgen dat in de politiek te doen. In onze partij komen zij wél bijeen. Met deze kieslijst schrijven wij opnieuw geschiedenis.”

Sylvana Simons


Gerelateerde artikelen

Rotterdam uitzicht vanaf de Euromast

DE ROTTERDAMSE WOONVISIE: WONEN IS EEN RECHT!

Wethouder Chantal Zeegers (D66) deelde oktober vorig jaar de eerste versie van ‘de Woonvisie’. Dit is een plan van hoe er in Rotterdam de komende jaren woningen gebouwd gaan worden. Zo wil Zeegers zo’n 7.000 tot 8.000 huizen laten bouwen in Rotterdam (vóór 2026), als eerste stap voor het ‘oplossen’ van de woningcrisis.  De geplande […]

Lees meer
Edson is een zwarte man met kort zwart haar. Hij kijkt vriendelijk in de camera, heeft een grijsgroene overhemd aan en houdt z'n handen vast voor zich.

Met racisme en xenofobie wint links nooit

Linkse partijen zijn er door de jaren heen niet in geslaagd het neoliberalisme met een krachtig en effectief tegenverhaal te bevechten. Sterker nog, zij nemen rechtse frames heel vaak over. Zoals migratierecht-expert Fadi Fahad onlangs opmerkte: ‘rechtse partijen bepalen de kaders voor het migratiedebat, en links conformeert zich hieraan.’ In de huidige verkiezingscampagne wordt deze trend onverminderd voortgezet. […]

Lees meer
De Nieuwe Kerk in Amsterdam met daarop de tekst geprojecteerd: Kick out roofkunst

KICK OUT ROOFKUNST. KICK OUT ZWARTE PIET.

Nederlandse musea staan vol met roofkunst: belangrijke en waardevolle culturele schatten die tijdens de koloniale tijd zijn gestolen door Nederland. BIJ1 heeft hier vandaag tijdens de Grote Indonesië Tentoonstelling in de Nieuwe Kerk aandacht voor gevraagd.  We hebben een boodschap op het gebouw geprojecteerd waarop bezoekers en voorbijgangers konden lezen: Kick out roofkunst, Kick out […]

Lees meer