Ctr Alt Delete legt 't uit

Agenten in Rotterdam gaan dure jassen en chique horloges afpakken als niet duidelijk is hoe die zijn betaald. Mag dit wel?

"De Telegraaf kopt 'Politie pakt dure jas en horloge af'. Het voornemen van de Rotterdamse politie lijkt haaks te staan op het eigen nieuwe beleid voor proactieve controles. Daarin staat o.a. dat de politie geen gebruik meer mag maken van daderprofielen waarbij mensen gecontroleerd worden omdat ze eruit zien als 'typische' daders. De politie mag alleen mensen uitkiezen voor een controle als ze voldoen aan het signalement van een dader die strafbaar feit heeft gepleegd. Mensen kunnen niet gestopt worden omdat hun uiterlijk niet zou matchen met hun dure auto of het dragen van een 'te chique' jas."

Controle Alt Delete is een initiatief van Blikopeners en IZI Solutions. Ze bereiken hun doelen door middel van het organiseren van bijeenkomsten, het produceren van kritische films en het geven van workshops. Ze begeleiden jongeren, onderwijzen ze over hun rechten op straat en leren ze methodes om het conflict met de politie op straat te minimaliseren.

Lees hun blog over de plannen van de Rotterdamse politie.

BIJ1-kleurenbalk