De prijs voor activisme

Met BIJ1 staan we voor een nieuwe politiek. Een politiek van activisme waar het kan en politiek waar het moet. Maar activisme heeft ook een prijs. Dingen zeggen en benoemen waar mensen het liever niet over hebben dat leidt vaak tot veel weerstand en felle reacties. De gevestigde politiek gaat met de hakken in het zand en eist van mensen die zich uitspreken en een plek opeisen dat ze nederig gaan zitten.

Gelukkig zien we dat ondanks dat er steeds meer mensen opstaan en zeggen dat het genoeg is. We zien initiatieven als KOZP, Counter Narratives en Queer Rotterdam zeggen dat racisme, discriminatie en fascisme een half toegeroepen moet worden. Maar activisme heeft een prijs. Geweld en bedreigingen lijken steeds normaler te worden. Maar ook in het dagelijks leven zijn er grote gevolgen bijv. voor werk maar ook in mensen hun sociale omgeving.

Rotterdam BIJ1 organiseert samen met (A)WAKE een panel over de prijs van het activisme.

Onder leiding van Kauthar Bouchallikht gaan we in gesprek met drie fervente activisten: Vatan Huzier (Changerism), Elvin Rigters (Bruutvrij & KOZP) en Sylvana Simons (BIJ1). Samen onderzoeken we welke vormen activisme kan aannemen, wat de beste strategieën zijn en wat de consequenties zijn van het leven als activist.

Voordat we met elkaar in gesprek gaan kijken we de docu Demon or Diva waarin onze partijleider gevolgd is in de aanloop naar de lokale verkiezingen in Amsterdam waarin we de prijs van activisme duidelijk naar voren zien komen.

BIJ1-kleurenbalk