Het Europees Parlement heeft afro- en afrifobie erkend als racisme. Dit gebeurde in een resolutie die het EP heeft aangenomen op maandag 25 maart, betreffende de Fundamentele Rechten van Mensen van Afrikaanse Afkomst. De baanbrekende resolutie markeert de eerste keer ooit dat het Europees Parlement een relatie legt tussen discriminatie en het historisch onrecht jegens Mensen van Afrikaanse Afkomst.

Hoewel we dit nieuws niet konden terugvinden in landelijke media, betreft het wel degelijk een historisch besluit, zo reageerde Dr. Barryl A. Biekman, voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden dinsdag op de resolutie. Ze noemde het een geweldige historische stap voorwaarts, in het gevecht tegen raciaal taalgebruik, stereotypering binnen cultuur historische tradities en raciaal profileren.

De baanbrekende resolutie markeert de eerste keer ooit dat het Europees Parlement een relatie legt tussen discriminatie en het historisch onrecht jegens Mensen van Afrikaanse Afkomst.

Dr. Barryl A. Biekman

“(Maar) nu de vraag hoe Nederland de informatie zal interpreteren. Hoe politici, de beleidsmakers, de rechterlijke macht dit Europees Parlement besluit zullen interpreteren? Vooral nu men nog in de ban is van de uitspattingen in verband met de Provinciale Staten verkiezingen. Het Landelijk Platform Slavernijverleden is gefocust. Alle strijdkrachten tegen Afrofobie: Gefeliciteerd. Het werk gaat nu pas beginnen. REPARATIONS NU.”

De resolutie werd aangenomen met een ruime meerderheid. Van de 535 leden van het Parlement stemden 80 tegen en onthielden 44 zich van stemmen, zo valt te lezen op afromagazine.nl.

BIJ1-kleurenbalk