Diamondiaal iin Almere is opgericht om veilige, inclusieve en duurzame woningen te bieden voor vluchtelingen, kwetsbare kinderen en laag-midden inkomens groepen. Diamondiaal biedt cruciale hulp voor 90 individuen met allerlei achtergronden in steun met kinderopvang, legale zaken, taal- en andere vaardigheiden en artistieke ontwikkeling. Binnen één week zullen bewoners van sociaal inclusief eco-dorp Diamondiaal ontruimd worden uit hun woningen door eigenaar Meerwonen, als gevolg van een financieel geschil met verhuurder.

De bewoner en vrijwilligers van het bijzondere project, met 40 verschillende nationaliteiten, zijn sinds 2014 betrokken bij het bedenken en realiseren van dit concept tot aan het handmatig mixen van de laatste baksteen in 2018. Zij zijn volledig toegewijd aan dit project.

De afgelopen maanden hebben bewoners hinder gehad vanuit de gemeente: maandenlang niet ingeschreven worden, en sommigen van hen hebben zelfs agressieve, beschamende huisbezoeken ondergaan opzoek naar “illegalen.” Het werk van Diamondiaal wordt systematisch negatief in beeld gebracht bij gemeente en in media waarbij de waarde van dit project wordt ondermijnd. Dit kunnen we niet zomaar toelaten.

De hoofdinvesteerder, Meerwonen, heeft een rechtszaak gewonnen tegen Diamondiaal gebaseerd op onjuiste feiten. Met het winnen van de zaak wil de investeerder de huurders eruit hebben tegen 16 April! Zonder waardig alternatief, verhuiskosten of compensatie voor alle investeringen in hun woningen. Deze rechtszaak verkiest commercieel gewin over de levens van deze 90 bewoners. In een paar maanden tijd is de grondprijs een half miljoen gestegen in Almere Oosterwold. Appartementen gebouwd voor sociale woningen zullen nu voor dubbele prijs commercieel verhuurd worden.

Ja, wij weten, hoe waardevol Diamondiaal is. Maar dit is niet puur financieel. Dit gaat om de sociale en duurzame aspecten voor de gemeenschap, zeker omdat de helft van de bewoners kinderen zijn. De plannen die zijn gemaakt, werden net gerealiseerd en die kunnen we niet zomaar laten gaan.

In Afrika zegt men: “It takes a village a raise a child”, en daarom roepen de bewoners hulp in. We kunnen financieel gewin niet laten winnen van mensenlevens. En omdat BIJ1 gelooft in de kracht van community en daarom vragen we landelijke aandacht hiervoor en delen we de bijbehorende petitie.

https://actie.degoedezaak.org/petitions/support-people-of-diamondiaal

BIJ1-kleurenbalk