Opinie Jazie Veldhuyzen: herdenk de februaristaking en wees waakzaam

Als gevestigd links blijft meegaan met rechtse xenofobische frames en blijft falen om de toenemende normalisering van racisme een halt toe te roepen dan is het een kwestie van tijd voordat extreemrechtse figuren verder invulling gaan geven aan de waarschuwing van Baudet voor een burgeroorlog als gevolg van ‘massa-immigratie’ en ‘de natuurlijke politieke aspiraties van moslims’.

Naar aanleiding van de herdenking van de Februaristaking schreef kandidaat gemeenteraadslid namens Amsterdam BIJ1, Jazie Veldhuyzen, een opiniestuk waarin hij ons eraan herinnert waakzaam te zijn.

"Vandaag herdenken we de Februaristaking, de eerst grote verzetsactie in Nederland tegen de nazi’s en de Jodenvervolging. Het waren de communisten – ofwel ‘extreemlinks’ – die hiertoe het voortouw namen. Mijn overgrootvader, wiens vrouw joods was, was ook een socialist en nam deel aan het verzet in Amsterdam. Vandaag denk ik daarom ook aan hem.

Helaas is het inmiddels zo triest gesteld in Nederland dat de discussie over de opkomst van antisemitisme zo wordt geframed dat niet extreemrechts, maar ‘extreemlinks’ het probleem is. Als persoon die volgens mijn bloedlijn joods is, maar ook als antiracistisch socialist die wordt geplaatst in de ‘extreemlinkse’ hoek, weet ik beter dan dat. De apartheidsstaat Israël, en de zionistische organisaties die zij financiert, proberen iedere vorm van kritiek op de bezetting van Palestina en mensenrechtenschendingen door Israël weg te zetten als antisemitisme."

Het volledige artikel is te lezen op joop.nl.

cc-foto: Eelco Rietveld. 22 februari 1941. 427 jonge joodse mannen worden door de nazi’s opgepakt en verzameld op het Jonas Daniel Meijerplein. Allen worden vermoord in de concentratiekampen Buchenwald en Mauthausen.

BIJ1-kleurenbalk