Vrijdag zal voor veel Moslims in Nederland de Ramadan van start gaan. Een Ramadan zonder gezamenlijke iftar en het delen van het gebed. Een eerste Ramadan in Nederland met gesloten moskeeën en zelforganisaties. Velen kunnen niet bij hun familie zijn, bijvoorbeeld omdat naasten niet vanuit andere landen terug naar Nederland kunnen komen.

Het zijn de weken van pijn en verdriet om de vele mensen die ziek zijn, overlijden en waar we geen afscheid van kunnen nemen op de manier die zij verdienen. We waarderen de snelheid waarmee het in Nederland mogelijk is geworden om mensen volgens de tradities eeuwige grafrust te bieden, maar begrijpen ook de pijn van het niet vinden van eeuwige rust in het land waar je roots liggen.

Het is een bizarre tijd: niet samen kunnen zijn en de Ramadan beleven zonder gezamenlijk gebed en verbreken van vasten

Kracht

We zien in deze tijd een grote kracht vanuit moskeeën en zelforganisaties in de wijken en steden. Buurtvaders zijn vaker dan ooit op straat te vinden om te steunen bij het leefbaar houden van de straten. Moskeeën en zelforganisaties zamelen eten en spullen in, helpen ouderen met boodschappen en noodzakelijke klussen. Ze houden de moed erin bij gezinnen die het zwaar hebben.

Deze kracht leeft door in de komende ramadan en brengt ons dicht bij elkaar in daden en verbinding, om samen op te trekken in het beschermen van de kwetsbaren. Ouderen proberen we veilig te houden door ze niet te bezoeken of juist bij ze in de buurt te zijn. Samen zorgen we ervoor dat we mensen ontzien die het zwaar hebben en dat iedereen eten heeft.

We hebben grote waardering voor alle initiatieven die de afgelopen weken gegroeid zijn en alle inzet in de wijken.

Bezinning

Ook zal het een tijd van bezinning worden voor ons allemaal. We moeten wennen aan de 1,5 meter samenleving. Deze opgelegde pauze biedt een kans om met elkaar te zoeken naar nieuwe vormen van verbinding. Het biedt de kans voor interne reflectie op het eigen zijn en hoe we met elkaar samenleven. Een samenleving op basis van gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en solidariteit.

BIJ1 wenst iedereen een gezegende Ramadan, een tijd met nieuwe manieren van verbinding.
BIJ1-kleurenbalk