Op 2 februari trapte BIJ1 de campagne in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 af. Naast socioloog Willem Schinkel en antropoloog Gloria Wekker, was ook Jason Bhugwandass aanwezig.

Jason is een graag geziene ervaringsdeskundige op tv en won een award van het Ministerie van VWS voor bijzondere mensen die de wereld van Zorg&Welzijn opschudden.

Hij zet zich in voor een betere jeugdzorg, door op te roepen voor meer gelijkwaardigheid en liefde én kritiek te hebben op het systeem. Dat laatste deed hij tijdens onze kick-off met een spoken word performance.

Ik moet mijn leven delen, want de zorg noemt mij patiënt. Een indicatie voor interventies, wanneer je niet crimineel genoeg bent.

Om opgepakt te worden, loop je ‘s nachts over straat. Of opgesloten te worden, in een gecontroleerd klimaat.

Met sloten op de deuren, sloten op de lades. Die dienen om jou binnen te houden, als zware barricades.

Alarmknopjes bij de hulpverleners, als gevangenbewaarders. Onderzoek aan lichaam en kleding, zoals ook gedaan bij daders.

Straf in het kader van zorg, maar dan geen TBS. Bestempeld als psychiatrische aandoening, in plaats van PTSS.

Het is niet te verklaren, een zelfbenoemde verzorgingsstaat, waarin geen onderscheid tussen crimineel, en zorgbehoevende wordt gemaakt.

Het maakt voor mij echt niet meer uit, of je handelt vanuit de beste intenties, of gruwelijke haat. Weloverwogen besluiten, of bittere noodzaak.

Of je bij gebrek aan beter, toch besluit om mij te sparen. En er voor de verandering voor kiest, mij in mijn waarde te laten.

Als zorg blijkt te bestaan, uit fixaties en cellen. Uit opgesloten worden, en 10 minuten mogen bellen met ouders, met vrienden, je partner en metgezellen.

Dan denk ik dat ik liever, al is het voor de schijn, mezelf vertel dat ik een keuze heb, en nog even vrij zal zijn.

BIJ1-kleurenbalk