Terwijl de Middellandse Zee 's werelds dodelijkste grens is, worden Europese burgers bang gemaakt voor andere mensen die vluchten voor oorlog, armoede en geweld. Laten we de echte bedreiging onder ogen zien, oftewel de economische ongelijkheid en de huidige Europese migratiepolitiek veranderen.

De Nederlandse regering is medeplichtig aan de duizenden doden in de Middellandse Zee, schrijft hoogleraar Willem Schinkel in de nrc. Het bewust tegenhouden van mensen zonder Europees paspoort gebeurd al sinds 1985 en is een verlengde van de koloniale relaties in de wereldgeschiedenis. Het Schengenakkoord en de aanleg en bouw van de 'buitengrenzen' van Europa zijn een structuur met als welbewust doel om te doden, concludeert Schinkel. Sinds 1988 zijn er waarschijnlijk al bijna 300.000 mensen in de zee gestorven.

Mensen ongelijk behandelen op grond van hun geboorteplaats en paspoort, in plaats van de economische ongelijkheid aan te kaarten, is fascistische politiek. BIJ1 staat voor een gelijkwaardige wereld, waarin alle mensen dezelfde rechten hebben om te reizen, te vluchten, te wonen en werken. Oftewel, te leven.

Daarom ondersteunt BIJ1 de oproep van Willem Schinkel om deze fascistische migratiepolitiek een halt toe te roepen. Laten we ons verenigen en eerlijk kijken naar waar de echte problemen vandaan komen: waarom de rijkste 10% steeds rijker worden zonder veel te werken, terwijl wij daarvoor moeten opdraaien. Onze lonen stagneren, pensioenen worden later en minder uitgekeerd, terwijl de zorgkosten en woonkosten stijgen. Ons wordt voorgedaan dat mensen die elders geboren zijn onze vijanden zijn, maar laat ons wakker worden.

Laten we ons verbinden met mensen die ook slachtoffer zijn van dit ongelijke systeem: de mensen die moeten vluchten voor oorlog, armoede en geweld. BIJ1 is voor de oproep van Willem Schinkel om een veerpond over de zee te maken. Samen staan we sterker.

Foto door hehaden

BIJ1-kleurenbalk