Wederom een boeiende avond rondom witte onschuld van Gloria Wekker

We kondigden het hier al aan: de uitverkochte lezing van Prof. Dr. Gloria Wekker in Vereniging Ons Suriname in Amsterdam. Lees hier een verslag!

In de verkenning van de werking van ras en racisme in Nederland is het ‘culturele archief’ voor Wekker een leidend concept: de diep ingesleten attitudes en emoties die racisme in stand houden en hun oorsprong kennen in het koloniale verleden. Naar aanleiding van de geactualiseerde uitgave van White Innocence (2016), Witte Onschuld, verzorgde Gloria Wekker in Vereniging Ons Suriname in Amsterdam een lezing in het kader van Martin Luther King Day, vandaag 15 januari.

Wekker beschrijft in haar gezaghebbende boek onder andere hoe media de beeldvorming over zwarte mannen en vrouwen bepalen, en schrijft over het gebrek aan kennis over ras in de Nederlandse academie, de hedendaagse conservatieve politiek en de controversen rondom het Zwarte Piet-debat, BIJ1 en Sylvana Simons. Ook blikt ze terug op de ontvangst van haar Engelstalige boek in de Nederlandse media.

Er was ruimte voor vragen uit het publiek. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Het evenement was binnen een uur uitverkocht! Heb je het gemist en wil je het rustig terugkijken?

Check de livestreams terug via de pagina van The Black Archives: https://www.facebook.com/186179268595421/videos/211679039378777/

Met dank aan The Black Archives. En speciale dank aan de sprekers Clarice Gargard, Naomie Pieter en Olave Basabose, alle vrijwilligers en EngageTV voor de livestream!

BIJ1-kleurenbalk