BIJ1 zoekt bestuursleden!

BIJ1 zoekt bestuursleden voor de landelijke partij! Tijdens de ledenvergadering in oktober zullen bestuursverkiezingen plaatsvinden. De bestuursperiode van partijvoorzitter Lennon Fokkens en secretaris Leonieke Schouwenburg loopt namelijk af. Daarnaast stopt Ryan Ramharak als onze penningmeester wegens drukte in diens privésfeer. Ryan zal na de ledenvergadering wel het bestuur blijven ondersteunen. Ook zoeken we een extra bestuurslid zodat we extra handen hebben om al ons bestuurswerk goed te doen.

Functies

We zijn daarom op zoek naar mensen voor de volgende bestuursfuncties:

 • Voorzitter
 • Secretaris
 • Penningmeester
 • Algemeen bestuurslid

Geïnteresseerden in de portefeuilles (minimaal 12 uur per week) kunnen solliciteren voor een functie, maar kunnen ook in een gesprek met de kandidatencommissie verkennen welke taken het beste bij ze passen. Wij hopen hiermee de drempel wat lager te maken voor sommigen die wel bij willen dragen, maar nog niet goed weten in welke rol. Lees hieronder meer over de eisen en procedure.

Wat we van je verwachten:

 • Je wilt enthousiast meewerken aan de opbouw van BIJ1;
 • Je wilt zowel meedenken als praktisch uitvoerend werk doen;
 • Je kunt zowel zelfstandig werken, als dat je onderdeel wilt zijn van een team;
 • Je hebt zelfkennis en zelfreflectie, en je staat open voor feedback, kritiek en call-outs;
 • Je kunt omgaan met weerstand van buitenaf;
 • Je kunt spreken over je eigen ervaring en spreken vanuit collectieve ervaringen;
 • Je hebt enige ervaring in het aansturen van een organisatie, of dat nu een politieke, maatschappelijke of een andersoortige organisatie is (pre);
 • Je onderschrijft onze basisbeginselen van radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid;
 • Je hebt kennis van intersectionaliteit, dekolonisatie en onderdrukkende systemen als racisme, seksisme, kapitalisme, validisme, enz.;
 • Je staat open om door te blijven leren.

Procedure

Vanaf 13 juli stellen we de vacatures open. Misschien heb je zelf interesse om ons bestuur te versterken of ken je in je omgeving mensen die onze partij kunnen versterken, maak ze dan attent op deze vacatures. Geïnteresseerde leden van BIJ1 kunnen zich per direct en niet later dan 28 augustus kandideren. Dat kan uitsluitend per email aan bestuur@BIJ1.org en met minimaal de volgende informatie:

 1. Voor- en achternamen;
 2. Woonplaats;
 3. Lidmaatschapsnummer (indien nog niet gekregen, de aanmelddatum van je lidmaatschap);
 4. Geef aan in welke bestuursfuncties je interesse hebt; als je in meerdere functies interesse hebt is dat goed om aan te geven;
 5. Schrijf je motivatiebrief (1 pagina A4), of neem een video van 1,5-2 minuten op die je via YouTube of Vimeo met ons deelt (liefst met een privé-link). Geef daarbij zeker aan hoe jij je eerder hebt ingezet voor radicale gelijkwaardigheid en/of economische rechtvaardigheid en waarom je dat nu via BIJ1 wilt doen.
 6. Een cv met relevante ervaring (vrijwillig en/of betaald);
 7. Wij vinden representatie belangrijk, dus willen graag weten tot welke van onze achterbannen je jezelf zou rekenen. Beschrijf jezelf in 5-10 termen (bv: able bodied, Japans-Nederlands, transgender vrouw, praktisch opgeleid, panseksueel, modaal inkomen, Brabants, Boeddhist). Je bent vrij in de wijze waarop je je identificeert, deel wat jij wilt delen.

Solliciteren

Sollicitaties kunnen tot 28 augustus verzonden worden naar bestuur@BIJ1.org. Hierna ontvangen de sollicitanten een integriteitsformulier om in te vullen.

In de week van 5 september worden de sollicitanten uitgenodigd voor een intakegesprek door de kandidatencommissie. Deze commissie toetst in het gesprek de sollicitanten op hun integriteit en voldoende beschikbaarheid. Ook licht ze toe wat er verwacht wordt van bestuursleden zodat de sollicitanten deze verwachtingen mee kunnen nemen in hun kandidaatstelling.

De mensen die voldoen aan de criteria van integriteit en beschikbaarheid en die zelf aangeven aan de verwachtingen te kunnen voldoen worden kandidaat-bestuursleden zullen worden voorgelegd aan de leden. Hen wordt ook gevraagd om een VOG aan te vragen.

Op 19 september zal er een kennismaking zijn met het huidige bestuur waarin de kandidaten de mogelijkheid krijgen om eventuele vragen die ze hebben over de verschillende functies voor te leggen. Op 20 september moeten de kandidaten definitief aangeven of ze kandidaat willen zijn.

Kennismaking met de leden

26 september worden de kandidaten voorgesteld aan de leden. Dit zal gebeuren door een foto met korte beschrijving van de persoon, een korte toelichting van de motivatie om tot het bestuur toe te willen treden en het vermelden van de functie waarvoor ze zich verkiesbaar stellen. In verband met de coronacrisis gaan we zoeken naar nieuwe manieren waarop de leden ook beter kennis kunnen maken met de kandidaten.

Op 24 oktober vindt vervolgens de bestuursverkiezing plaats tijdens de ALV.

BIJ1-kleurenbalk